"אנחנו בלי חשמל ובלי מים בשיא החום, למה מתייחסים אלינו ככה?". כך אומרים השבוע תושבי שכונת אבו סנינה לאחר שבמהלך עבודות המסילה המזרחית של רכבת ישראל, המתנהלות בימים אלו בסמוך לגבולה המזרחי של כפר סבא, נפגע כבל החשמל המוליך חשמל מקלקיליה לשכונתם בכפר סבא.
בשל פגיעה זו, תושבי השכונה, המכילה כ־80 בתי אב, נותרו השבוע בשיא החום ללא חשמל וללא מים (המים נשאבים מבאר על ידי משאבה המחוברת לחשמל). חברת "דניה סיבוס", המבצעת את עבודות הרכבת ושעובדיה הם שפגעו כנראה בכבל, חיברה בינתיים את השכונה לגנרטור ענק, כאשר הצפי לסיום העבודות לתיקון קבע של כבל החשמל הוא כחודש. "אנחנו לא מבינים למה אנחנו אזרחים סוג ב'", אומר תושב בשכונה.
"אנחנו משלמים ארנונה לכפר סבא, אבל כמעט ולא מקבלים ממנה שירותים מוניציפליים. בית המשפט קבע שאנחנו חלק מהשטח המוניציפלי של העיר, אבל אנחנו לא מרגישים ככה. לא מקבלים כלום, אפילו לחשמל ומים אנחנו צריכים להתחנן. אם היה בית פרטי אחד במרכז כפר סבא שהיה מנותק מחשמל ומים בגלל נזק, תוך שעתיים הוא היה מתחבר בחזרה".
אבו סניינה הוכרה בשנת 2010 כשכונה ונכללה במקבץ השכונות המזרחיות של כפר סבא יחד עם קפלן ויוספטל, אך בפועל זו הייתה הכרזה רשמית "על הנייר" בלבד. התושבים משלמים ארנונה לעייריה, אבל לטענתם מקבלים ממנה מעט מאוד שירותים מוניציפליים.
המים מגיעים לשכונה מבאר שנמצאת בפאתיה הדרום מערביים, חשמל כאמור מקבלים התושבים מהרשות הפלסטינית, תקשורת קווית מחברת בזק הישראלית, את החינוך מספקת העיר ג’לג'וליה, את האשפה מסלקת עיריית כפר סבא ואילו הביוב מטופל בבורות ספיגה בחצרות הבתים.
"מאז שנולדנו", אומרים תושביה הצעירים של השכונה, רובם אקדמאיים, "אנחנו חיים במציאות משונה ובלתי אפשרית, סוג של הכלאה של שכונה בתוך עיר שהיא בן חורג. רק כשקורה משהו חריג, כמו ניתוק החשמל, נזכרים בנו.
"אנחנו לא מקבלים שירותים מהעירייה למעט אגף התברואה, לא הסעות למוסדות החינוך, לא כלום. אנחנו רק עובדים, מתפרנסים, משלמים מיסים ורואים איך כאלו שבדיוק כמונו מקבלים הכל ואנחנו כלום".
אחמד אבו סנינה, מוותיקי השכונה, נשמע מתון יותר: "כל מה שביקשו עשינו וזה לא עזר, לא חיברו אותנו לחשמל, ראש העיר רפי סער סיע לנו הרבה ונתן גנרטור זמני, מקווים שנמצא פתרון קבוע יותר".
מעיריית כפר סבא נמסר: "עיריית כפר סבא פועלת בשיתוף פעולה הדוק והדדיות עם משפחת אבו סנינה, כמו עם כל תושבות ותושבי העיר, לרבות מתן שירותים עירוניים, ביניהם למשל שירותי פינוי אשפה ושירותים נוספים. מיד כשנודע לעיריית כפר סבא על הניתוק של השכונה מחשמל, פנה מנכ"ל העירייה, בהנחיית ראש העיר רפי סער, לחברת החשמל לפעול במהירות האפשרית כדי לחבר את השכונה לחשמל, תחילה בפתרון ביניים ובהמשך בפתרון קבע. ילדות וילדי השכונה לומדים בעיר ג'לג'וליה, וזאת לבחירתם ובהסכמה מלאה מול העירייה. עיריית כפר סבא תמשיך להימצא בקשר הדוק ופורה עם תושבי השכונה ולהעניק להם את כלל השירותים הנדרשים והמגיעים להם".
קראו גם >>>
נא להכיר: שכונת אבו סנינה
מקור תושבי שכונת אבו סנינה הוא בכפר אג’ליל (גלילות דהיום), ששכן לפני קום המדינה במקום שבו נמצאים כיום סינמה סיטי ומחנה גלילות. המשפחה הגדולה והמרכזית באג’ליל הייתה אבו סניינה. אבי המשפחה, סברי אבו סניינה, רכש ב־1936 אדמה במזרח כפר סבא, שגובלת היום ממזרח בכביש 6 וממערב באזור התעשיה של כפר סבא. ב־1948, עם פרוץ מלחמת השחרור, משפחת אבו סניינה עזבה את כפר אג’ליל ובניגוד לרבים לא ברחה למחנות הפליטים, אלא עברה לגור בשטח האדמה שקנה סברי 12 שנה קודם לכן.
ב־1962, כשכפר סבא הפכה לעיר, השטח המוניציפלי שלה כלל את כפר אבו סנינה, שכל תושביו הם אזרחים ישראלים. אחרי מלחמת ששת הימים, כשהגבול עם ירדן התרחק משכונת אבו סנינה, היא התפתחה עם השנים מכמה משפחות בודדות למעין כפר ערבי קטן במזרחה של כפר סבא.