ימי הקור הגיעו ואיתם מטרדי העשן והריחות שמקורם בקמיני העץ. תושבים רבים בשרון סובלים מכך, מה שגורם להם לטענתם לקשיי נשימה וגירוי בעיניים.
משה זך, תושב הוד שרון, הוא דוגמא לכך ולדבריו הוא סובל מקמין שהותקנו בבתים בשכונה ולטענתו גורם לפגיעה קשה באיכות חייו ובבריאותו. "בימים אלה חיינו הופכים לגיהנום, לפעמים אני הולך לישון עם מסיכה", אומר זך, שלדבריו כל הפניות שלו לגורמים האחראיים לא מצאו אוזן קשבת.
זך, 64, מתגורר ברחוב המשאבים עם משפחתו, ולטענתו מזה שבע שנים הוא מתלונן על עשן וריחות שמגיעים אליו מארובות קמין עץ שהותקנו בבתים בשכונה. “כל הדיירים ברחוב סובלים, ומחכים בקוצר רוח שימי החורף יעברו במהירות", הוא אומר.
זך מתאר את הסבל שעובר עליו ועל התושבים האחרים: “בזמן שהקמינים מופעלים יש ריח חריף של עשן שגורם לקושי בנשימה ולגירויים בעיניים. אי אפשר לשבת בבית בגלל הריחות החריפים והעשן.
"בשנה שעברה נאלצתי ללכת לישון עם מסיכה מאחר שלא יכולתי לנשום". לדבריו, הוא החל להרגיש פגיעה בבריאותו ובמארס האחרון היו לו קשיי נשימה.
תושב נוסף בן 50 אומר כי בימים אלה הוא סובל רבות מהעשן והריחות שמקורן בקמין עץ שמופעל ברחוב. "כל הזמן אני נאלץ לסגור את כל הדלתות והחלונות בבית כדי שהריחות לא יכנסו. מאוד מצער עד כמה קומץ אנשים קטן ונעדר התחשבות, ממשיך להפעיל ולהשתמש בפתרונות חימום מימי הביניים, כאלו שמזהמים באופן חמור את הסביבה", אומר התושב, "זאת בעוד שקיימים פתרונות מודרניים זולים, נקיים ויעילים יותר כמו מזגנים שמופעלים בין היתר מאנרגיות נקיות מתחדשות או קמיני גז המזהמים הרבה פחות מקמין עץ".
בנוסף לכך, מספר תושב אחר, כתוצאה מהעשן, הכביסה הביתית סופגת ריחות של מדורה ושריפה. "כולנו סובלים מזה, לא יכול להיות שקמיני העץ משבשים את כל חיי התושבים כאן".
לדברי זך, התופעה נמשכת שנים מבלי שאף גורם מקצועי התערב להפסקת סבלם. "פניתי לכל הגורמים האפשריים, אבל כלום לא השתנה. בעיריית הוד השרון אמרו לי שלקמין בשכונה יש היתר ואין מה לעשות, אבל גם אם זה נכון זה לא אומר שבחסות ההיתר, בריאותי תיפגע. הארובות פולטות ריחות, עשן רעיל, חלקיקי אפר ופיח שמסכנים את הבריאות של כל השכנים כאן. עיריית הוד השרון לא יכולה להסתתר מאחורי היתר כאשר קיים גם חוק מניעת מטרדי זיהום אוויר".
בעניין היתרי הבנייה, טוען זך, קיימות תקנות שמגדירות את גובה הארובה מעל פסגת הגג. "לצערי הרב, העירייה אינה אוכפת את התקנות, ומכיוון שכך הארובה וקמין העץ לא יכולים להיחשב חוקיים".
"להגן על התושבים"
עו"ד אורן וינברג שפנה במכתב בשמו של זך לעיריית הוד השרון, טוען השבוע כי "כפי שמאשר גם המשרד לאיכות הסביבה, בידי הרשות המקומית מלוא הסמכויות לאכוף פליטת מזהמים. העירייה מיידעת אודות הנזקים הקשים שגורמת פליטת העשן, אך אינה עושה דבר להפסיקה וסיפורו של זך מדגים זאת.
"יש להוציא לפועל את המדיניות שעליה הכריז ראש העירייה לפני שנתיים, לאכוף באופן מקצועי ולהגן על התושבים שבריאותם נפגעת בשל התנהלות אנטי חברתית ושלא כדין".
תגובת עיריית הוד השרון
"בעיית עשן הקמינים ידועה והעירייה פועלת בכל הכלים העומדים לרשותה על מנת להתמודד איתה. כחלק מהפעילות בנושא, החל מלפני שנתיים לא ניתנים עוד היתרי בנייה לארובות קמינים. יתרה מכך, במסגרת פעילות הפיקוח אף נדרשו בעלי ארובות קמינים שנבנו ללא היתר, להרוס אותן כתנאי למתן היתר לבנייה נוספת בשטח שבבעלותם. העירייה אף מקדמת קמפיין הסברה להפחתת השימוש בקמינים, זאת כחלק ממדיניות עירונית של הפחתת מוקדי זיהום, בהם כמובן ארובות הקמינים.
קראו גם >>>>
"ראש העירייה, אמיר כוכבי ומחזיק תיק הגנת הסביבה רן יקיר, אף נפגשו עם השרה להגנת הסביבה הקודמת והנהלת המשרד, בכדי לקדם חקיקה ראשית להפיכת הפעלת הקמינים ללא חוקית, הליך שנמשיך לקדם גם מול הכנסת והממשלה החדשות.
"כל עוד מדובר בארובה שנבנתה בהיתר, כפי שמדובר במקרה הנוכחי, אין כלי מדידה אפקטיביים שניתן לקבוע באמצעותם את היקף הזיהום וסיבותיו המדויקות, זאת מכיוון שאיננו רשאים על פי חוק להיכנס לבית פרטי של אדם. מדובר בבעיה כלל ארצית שלא מאפשרת לרשויות המקומיות כלי מדידה אפקטיביים וסמכויות אכיפה מספקות ולכן אנו פועלים יחד עם רשויות נוספות לשינוי החקיקה בנושא הקמינים. בידי התושבים תמיד עומדת האפשרות לפנות לערכאות משפטיות, אך לצערנו, תחת הוראות החוק הנוכחיות היכולת של העירייה לפעול נגד בעליה של ארובת קמין שנבנתה כחוק, לאחר הוצאת היתר בנייה כדין, מוגבלת. נמשיך לפעול בכל דרך, באמצעות קמפיינים, קידום חקיקה, וכלי האכיפה העומדים לרשותנו, להפחתת נזקי הקמינים".