כל הדרכים לחמם את הבית: כן כן החורף כבר דופק בחלון במלוא עוצמתו. מאז תנורי הספירלה שכיכבו כאן לפני שנים, עברנו אי אלו מהפכים, טכנולוגיות חדשות צצו ומוצרים נפלאים כובשים את הבית הישראלי. זה בדיוק הזמן להכין את סביבת המגורים שלנו לקראת העונות הקרות.
קראו גם:
קמינים
רוני תדמור, מנהל שוק דרום אירופה וישראל של אורטל קמינים (הוד השרון):
"הקמין הביתי כבר מזמן אינו נתפס כפריט עונתי אלא כמוצר בעל ערך שמעגן את החלל הציבורי, מייצר אווירה אינטימית ומשפחתית ומשמש כפיס עיצובי מרשים שתורם מאוד לנראות החלל. הקירבה לחורף מעוררת אצל בעלי דירות ובתים רבים את יצר הרומנטיזציה והם שואפים לייצר במבצר הפרטי את אותה אווירה חמימה, תוך התחשבות במימד הפונקציונלי. כפועל יוצא הביקוש הגובר לקמינים מעוצבים בהחלט ניכר והבשורות הטובות הן שביחס לשנים עברו הטכנולוגיות החדשות בתחום מאפשרות לשלב אותם גם במרחבים קיימים, כל עוד התשתיות הנדרשות מצויות בקרבת מקום".
הבולטים שבהם הם קמיני הגז, הקמינים החשמליים וקמיני הביו-אתנול. שלוש הפלטפורמות הללו מתקדמות בצעדי ענק בפן הטכנולוגי והעיצובי: ההכנות שנדרשות טרם התקנתם פשוטות יחסית, כל עוד דואגים להיערך הזמן, ובגזרת המחירים ניכר שהמוצרים הללו הופכים ליותר ויותר נגישים, וודאי ביחס לאלמנטים מבניים אחרים. "נכון להיום קמיני הגז נחשבים לפופולריים ביותר ומחירם נע לרוב בין 8,000 ל-30,000 ₪. טווח מחירי קמיני החשמל הוא בין 2,000 ל-20,000 ועלות קמיני הביו-אתנול מתחילה ב-10,000 ₪".
קמיני הגז טומנים בחובם הרבה מאוד יתרונות והתקנה שלהם אופציונלית כאמור גם בבתים ובדירות שאינם עומדים בפני שיפוץ מקיף, כל עוד קיימת נקודת גז במיקום קרוב דיו לאזור בו מתעתדים להתקין את האלמנט עצמו. "מדובר בקמין אש חמה חיה וככזה הוא עוצמתי ביכולת החימום שלו", אומר תדמור. "מדובר במוצר נוח מאוד לתפעול ואחזקה שמופעל על-ידי שלט ואינו דורש ניקיון והתעסקות, פרט לטיפולים תקופתיים. יתרון גדול נוסף שלו הוא שהוא אינו מפיץ ריח ועשן, ידידותי לסביבה".
"קמיני החשמל מצויים תחת קטגוריה שהתפתחה מאוד בשנים האחרונות וכיום הם קלים מאוד להתקנה, מופעלים על ידי שלט ומייצרים אווירה נפלאה בחלל. מדובר בקמינים שעוצמת החום שלהם מורגשת בעיקר בסביבתם הקרובה וזהו תוצר של מערכת פיזור חום שמותקנת באלמנט עצמו. עם זאת חשוב לציין שבניגוד לקמיני הגז קמיני החשמל אינם מפיקים אש חיה ולכן אינם מחממים בעוצמה זהה".
"קמיני הביו-אתנול צוברים תאוצה בזכות התקנה מאוד פשוטה ותוצאת שמתפרשות כמרהיבות. הם עובדים על חומר בעירה שדומה במאפייניו לאלכוהול, אינם דורשים ארובה ועל אף שהם מייצרים אש אמיתית ובעירה יפה הם אינם מזהמים ולכן אין שום בעיה שהפליטה תיוותר בתוך החלל עצמו. כל שנדרש עבורם הוא חיבור לחשמל ולכן ניתן למקם אותם כמעט בכל אזור בבית" מסכם תדמור.
מזגנים
מעצבת הפנים צביה קזיוף
כמי שאחראית על פרוייקטי יוקרה באזור השרון, ובכלל, המזגן הוא אחד האלמנטים השכיחים ביותר בחימום הבית. אין ספק שרוב הבתים בישראל מחוממים על ידי מזגן. בשוטף העלויות אינן גבוהות, ומה גם שבכוחו גם לקרר וגם לחמם. ברוב המזגנים כבר מקובל להתקין מערכות מיזוג חכמות, שיונקות את האוויר מלמטה, ובכך הסירקולציה של האוויר טובה ואחידה יותר. בפאן העיצובי המערכות מיזוג לרוב מותקנות בחלק העליון של הקיר, אולם קיימות דרכים להסתיר אותן עם מערכות נגרות מתקדמות שמטיבות עם הבית ועם החלל. בנוסף מסבירה קזיוף "לפעמים היופי של המזגן דווקא בא לידי ביטוי בכך שהוא אינו מוסתר, נהפוכו, שהוא נגלה לעין. בכך הוא יכול לקחת חלק כאלמנט עיצובי שמתאים לרוח ולניחוח של החלל. אם זה כפרי, תעשייתי וכו".
חימום תת רצפתי
אדריכלית שירה מוסקל מ"הלל אדריכלות" (רעננה):
החימום התת רצפתי אמנם אינו פופולרי כמו המזגן, אבל הוא הולך וכובש את הבית הישראלי והתוצאה נהדרת! חימום שמאפשר לנו הסתובב בבית עם חולצה קצרה כל ימות השנה. החימום אינו מייבש ומהווה פתרון נפלא שניתן ליישום רק בחדרים ספציפיים, כמו חדרי שינה או רחצה, והתמחור שלו לפי מ"ר". ישנם סוגים שונים של חימום תת רצפתי. ישנו חימום מבוסס מים: העלות הראשונית של ההתקנה יחסית גבוהה, אבל הצריכה השוטפת חסכונית ונמוכה. חימום זה מתאים לבנייה חדשה כאשר יש גובה לריצוף. פתרון נעים וכלכלי. קיים גם חימום תת רצפתי מבוסס חשמל. בחימום זה לא חייבים להרוס את התשתיות, כך שהוא מתאים לדירות קיימות. אפשר גם למקם את מערכות החימום מתחת לפרקט – אולם ההוצאה החודשית גבוהה יותר.