"הבברלי" בהרצליה שרק נפתח, ומיד השף שלו עדן טופן, גוייס. דור ומורן עזרא, הבעלים של מפעל השוקולד בכפר סבא שמשלמים שכירות וארנונה על מקום ריק. ליאור יעקב ברקרסקי שהחומוסייה שלו בהוד השרון מוציאה בעיקר מנות לחיילים בחזית בחינם, וגם המסעדה האסייתית הקטנה בכפר סבא "און דה ווק" שפוסט אחד בפייסבוק שינה את הכול. בעלי עסקים מהשרון שהתייצבו ללחימה מספרים על הקושי הכלכלי, הלקוחות המפרגנים ועל סדרי העדיפויות: "יגיעו ימים טובים אחרי המלחמה"
חומוס בכיכר, הוד השרון - "לא עבדנו, שלחנו מנות לחיילים"
ליאור יעקב ברקרסקי, הבעלים של המקום: "פתחנו לפני עשרה חודשים, העסק עדיין טרי. אני מאמין שיהיה טוב בסוף"
ליאור יעקב ברקרסקי (30), הוא הבעלים של חומוס בכיכר שנמצא בסוקולוב 46 בהוד השרון. "פתחנו לפני עשרה חודשים, העסק עדיין טרי, שכמו כולם קיבל מכה די רצינית במלחמה", הוא מספר.
"ב'חומוס בכיכר' מוכרים חומוס טרי שמתבשל ונטחן במקום מידי יום לפי המתכון שפיתחנו עם השנים. מגוון סלטים טריים הנעשים במקום מידי יום, פלאפל, שניצל, צ'יפס ועוד. 'חומוס בכיכר' נולד מאהבתי הרבה לאוכל ולחומוס בפרט. לאחר תקופת שירותי הצבאי עבדתי בחומוסייה ושם התאהבתי. חומוס דבר כל כך 'פשוט' אך מצריך שנים של ניסיונות ולמידה כדי להגיע למנה המנצחת. לאחר כמה שנים פניתי ללימודי בישול מקצועי בבית ספר לקולינריה 'דנון'. לאחר סיום לימודיי עבדתי במספר מסעדות ולאחר כמה שנים החלטתי לחזור לאהבתי הראשונה ולהכין חומוס. כך נולדה החומוסייה".
כמה זמן במילואים: "אני משרת בחטיבת כפיר, גם שני עובדים בכירים שלי גויסו בצו 8, המקום ספג מכה רצינית עם פרוץ המלחמה. לא עבדנו בכלל, חוץ ממנות חומוס ששלחתי בחינם ובאהבה הכי גדולה לחיילים שמשרתים איתי, וגם לחיילים שמשרתים עם שני העובדים שלי. זה המעט שאני יכול לעשות עבור אלו שמגינים עלינו".
הנזק שנגרם: "ברור שנגרם נזק, סדר גודל של 30-40 אלף שקל. החומוסייה הייתה סגורה לפרקים, וכעת היא פתוחה, הכשרתי שניים והחלטתי להכשיר מסעדן מאשקלון שהמסעדה שלו סגורה ונמצא בעיר, שתהיה לו פרנסה. זה לא פשוט מה שאנחנו עוברים, אין לנו עזרה מאף אחד. הלקוחות מחממים לי את הלב, אני רואה אותם ברשתות החברתיות מפרגנים, מעלים סרטונים וכאלו".
צפי: "תמיד אופטימי עד הסוף, יהיו ימים הרבה יותר טובים אחרי המלחמה. אני בטוח בזה".
"פיס-אוף נייצ'ר", כפר סבא - "זו מכה מכה"
דור ומורן עזרא, בעלי מפעל השוקולד: "בינתיים אנחנו עוד נושמים, אין עזרה מאף אחד, אם זה ימשיך, נצטרך לסגור"
"פיס־אוף נייצ'ר", מפעל הבוטיק לשוקולד שבאזור התעשייה כפר סבא בוא בבעלות דור ומורן עזרא שנפתח בשנת 2017 כמטבח קטן. שבועיים לפני המלחמה השכירו הבעלים מטבח גדול, כאשר מדובר בייצור טבעוני של כל סוגי השוקלדים, מטראפלס, חטיפי וקולד ופרלינים המבוססים על חומרי גלם איכותיים וטבעוניים בלבד בעבודת יד. המקום פועל כחנות מקוונת בלבד עם משלוחים בחלק מרחבי הארץ. "זה המזל הגדול שלנו אחרת היינו כבר קורסים", אומר דור (36).
כמה זמן במילואים: "תפסתם אותי ביומיים של הפוגה בעסק החדש, אני משרת כשליש בפיקוד העורף. מאז תחילת המלחמה המקום היה סגור, גם החנות המקוונת נסגרה. העובדים שלי גם מגוייסים למילואים. המצב מאוד קשה, מהבחינה הזו, גם כלכלית וגם מורלית, זו מכה מכה".
הנזק שנגרם: "יחסית עוד לעסקים אחרים אנחנו במצב טוב. אמנם השכרנו מפעל שמשלמים עליו שכירות וארנונה, והוא סגור, פשוט לא פתחנו אותו".
צפי: "לצערי אני לא אופטימי ביחס לזה, לפחות לא בתחום שלי, אני מקווה מאוד שיהיה טוב, אבל אנחנו ערוכים לכל תרחיש. צריך להבין שאנחנו עסק של מותרות, ואני לא רואה, אני מקווה שאני טועה, את הצרכנים אחרי המלחמה נוהרים לרכוש חיי מותרות. אולי אני טועה, אבל אני חושש מזה. ביניים אנחנו עוד נושמים, אין עזרה מאף אחד, אם זה ימשיך, כנראה שנצטרך לסגור".
"און דה ווק", כפר סבא - "המסעדה סגורה, אבל התשלומים ממשיכים"
נוריאל דורי גוייס ביום השלישי למלחמה. אשתו, קרן: "השקענו פה את כל מה שיש לנו, מאז הכל נעצר"
און דה ווק, מסעדה אסייתית, ברחוב ששת הימים 53 בכפר סבא היא המסעדה של נוריאל דורי (40). מדובר במסעדה אסייתית ותאילנדית שנפתחה בחודש מאי האחרון שמציעה את הטעמים המפתיעים והאותנטיים ביותר: מפאד תאי ומנדרין צ'יקן לטריאקי נודלס וסוצ'ואן ביף (בקר) ועוד.
כמה זמן במילואים: נוריאל גוייס ביום השלישי למלחמה ליחידת יהלו"ם בהננדסה קרבית. מאז גיוסו המסעדה סגורה. גם חלק מהעובדים גוייסו בצו 8. "השקענו במסעדה את כל מה שהיה לנו, הכל נעצר", אומרת אשתו קרן, מחכנת בחטיבת הביניים הר לב בעיר. "הצוות שלנו צעיר מאוד וגוייס ברובו. המסעדה פשוט סגורה והתשלומים ממשיכים. תכננו כל כך הרבה מסיבות ליום ההולדת שלו שתחול מחר. אני מקווה שנוכח לחג, אנחנו ושלושת ילדינו בכיף, כשהכול יהיה מאחורינו".
הנזק שנגרם: הנזק הוא אדיר, המסעדה פשוט סגורה, ואין שום הכנסה מלבד תגמול המילואים. הנזק שנגרם לנו מגיע בקירוב רק בחודש הזה לסביבות 100 אלף שקל. זה הרבה מאוד, אבל אנחנו נעבור את זה בזכות העם המיוחד שיש לנו".
השבוע פרסם תושב העיר כפר סבא, יהב גמליאל, פוסט בפייסבוק שהפך לוויראלי. בפוסט הוא כתב: "עברתי במקרה וראיתי את הפתק הזה. המסעדה סגורה. עברו שלושה שבועות ושוב עברתי, עדיין סגורה. אני לא מכיר את המסעדה או את מי שתלה את הפתק, אך כולי מלא הערכה אליו. חיפשתי את המסעדה בגוגל, שמתי 5 כוכבים. מגיע לו יותר מכך. מוזמנים לפרגן לו גם ולקוות שישוב בשלום ויחזור להקפיץ בווק"
קרן: "זה היה כל כך מרגש. פרצתי בבכי, אנשים לא הבינו, יש לנו אנשים טובים ואני בטוחה שנמשיך לארח באהבה גדולה את כל תושבי העיר והסביבה, אנחנו עם טוב, עם שאי אפשר לנצח אותו, וגם אנחנו עם המסעדה שלנו ננצח את הכול".
בוטיק סנטרל פטיסרי, רעננה - "פגיעה כלכלית אדירה"
טל שמש, הבעלים של המקום, כבר עבר את גיל המילואים אבל כל עובדיו גוייסו ובכל זאת הוא מדגיש: "אני אומר לבעלי החנויות באחוזה, גם אם אין נפש חיה ברחוב, תפתחו, תעלו את המורל"
הבעלים של קונדיטוריית בוטיק סנטרל פטיסרי ברחוב אחוזה 124 רעננה, טל שמש (42) כבר עבר את גיל המילואים, אבל לדבריו כל העובדים שלו גוייסו: "לצערי, אפילו אחת מהעובדות שלי היא נפגעת חרדה שמאז האזעקה שהייתה ברעננה לא יוצאת מהבית. התחלתי בעצמי לעבוד בפועל בכל העבודות במקום, אבל אין נפש חיה בחוץ".
מדי בוקר מוצגים במקום מבחר עשיר של מאפים טריים, קרואסונים פריכים, מתוקים ומלוחים, מאפי בריוש, כריכים בוטיק איכותיים ומוקפדים המוגשים כל יום במילויים עשירים. "על השיש במטבח, כשי למארח, או כפינוק הביתה – את העוגיות, המקרונים והפרלינים שלנו – כולם אוהבים לתת ולקבל. עם מגוון עשיר של עוגות פס, עוגיות מקרון צבעוניות, עוגות פרווה ומבחר טבעוני. המקום נפתח לא לפני הרבה זמן וספגנו מכה אדירה עם פרוץ המלחמה".
הנזק שנגרם: "ספגנו ירידה של 50-70 אחוזים, שזה עשרות אלפי שקלים בחודש. בשבוע הראשון בכלל לא עבדנו, והירידה נובעת מכך שלאנשים לא נעים לשבת בבית קפה כשיש שואה בחוץ. הם מרגישים לא טוב עם זה. ואני בהחלט מבין אותם. גם אשתי היא עצמאית, יש לה חנות בגדים בקניון הירוקה בכפר סבא, והמצב שם דומה. זו פגיעה כלכלית אדירה, אין לי כמעט עובדים, אם הייתי צריך לשלם גם לעובדים, הייתי קורס. אין גם שום עזרה מהמדינה. אבל אני מרים א הראש בגאווה, לא מתכוון לסגור חלילה, אנחנו נעבור את זה".
צפי: "עכשיו קשה, ויהיה לנו קשה, אבל כולנו נעבור את זה כי אנחנו עם חזק. אני אומר גם לבעלי החנויות באחוזה, גם אם אין נפש חיה ברחוב, תפתחו, תעלו את המורל, תראו שאנחנו ממשיכים בחיים ולא נרתעים".
"בברלי", הרצליה - "העבודה ירדה ב־80 אחוז"
השף של המקום, עדן טופן, גוייס, וכן הרבה מהצוות שלו אבל הבעלים אומרים: "אנחנו לא מתכוונים לסגור את המקום, בחיים לא"
בר המסעדה "בברלי" במתחם בברלי הילס בהרצליה נפתח כחודשיים לפני המלחמה. הבעלים היא מור העברי (32), השף עדן טופן (31) ויריב אשכנזי בן (38) שמספרים כי "במהלך היום אנחנו בית קפה ובערב משנים אווירה לבר מסעדה קולינרי במיוחד. קוקטיילים לצד טאפסים, קפה ליד כריכיo, מוזיקה משובחת וגוד וייב, פתוחים גם בשישי ושבת".
קראו גם:
כמה זמן במילואים: השף עדן טופן, וחלק מהצוות שלו, גויסו למילואים מהיום הראשון למלחמה. "בשבוע הראשון סגרנו כמו כולם, האווירה לא הייתה מתאימה. אחר כך כך נקלענו לקשיים תפעוליים ברמת הכח אדם, ונדרשנו לעשות התאמות לתפריט, היינו חייבים לפתוח", אומרים השותפים, "מדובר בעסק צעיר מאוד, עדן השף גוייס לחזית, הוא נלחם עבורנו, ברור שאנחנו צריכים להילחם עבורו".
הנזק שנגרם: "העבודה ירדה ב-80 אחוז לפחות, עד שהצלחנו לייצב את הערבי, בום, נחיתה גדולה. בסופו של דבר יש ארנונה ושכר עובדים שצריך לשלם, על החודש הזה בלבד הפסדנו בין 40-50 אלף שקלים".
צפי: "אנחנו לא מתכוונים לסגור את המקום, בחיים לא. כל כך נלחמנו עבורו, יהיו ימים טובים יותר, אנחנו בטוחים".