"לא הסכימו לשמוע אותנו בישיבת המועצה, אז נגיע עד אליהם" - כך הכריזו אימהות ממטה המאבק "שומרות על הגנים" בכפר סבא, שהיו אמורות להפגין השבוע ברחבת העירייה נגד התוכנית לאיחוד הגנים הקצרים עם גני יול"א. זאת לאחר שבשבוע שעבר לא קיבלו את רשות הדיבור בישיבת המועצה, שכונסה במיוחד כדי לדון בתוכנית.
קראו גם >>>
הישיבה שלא מן המניין כונסה לבקשת סיעות האופוזיציה. כמה עשרות הורים הגיעו לישיבה: רובם נותרו בחוץ בשל מגבלות הקורונה, ומיעוטם נכחו בישיבה. בעקבות כשלון האופוזיציה לבטל את התוכנית, ולאחר שראש העירייה רפי סער סירב לתת להם את זכות הדיבור, התפרצו כמה מההורים והטיחו כלפיו וכלפי בכירים בעירייה האשמות קשות בטונים גבוהים.
שבועיים לפני פתיחת הרישום לגנים, בעירייה חוזרים ומציגים את המודל החדש לשילוב מסגרת יום לימודים קצר עם מסגרת יום לימודים ארוך ככורח המציאות, בשל ירידה ברישום לגנים קצרים; ומדגישים כי המודל הזה כבר נוסה השנה בהצלחה. בעירייה מציינים כי ההורים יוכלו לבחור אם לרשום את ילדיהם לגן קצר שאינו בקרבת מגוריהם או לגן יול"א הקרוב למקום מגוריהם ולסיים בשעה 14:00, או להמשיך. כמו כן יוכלו לבחור אם ילדם יאכל ארוחת צהריים חמה בגן בעלות סמלית. בעירייה מדגישים כי שעת ארוחת הצהריים המוגשת בגנים לא תשתנה, כמו גם שעות החפיפה עם צוותי יול"א. לטענת העירייה, מרבית הבקשות שהציג ועד ההורים התקבלו והוטמעו במודל החדש.
יושב ראש ועד הורי הגנים בכפר סבא, צביקה דוידויביץ': "אנו ערים למצוקת ההורים כפי שהתבטאה גם בשיח הטעון שהתנהל בישיבת המועצה ופועלים במשותף למציאת פתרון שייתן להורים ולילדיהם את המענה הטוב ביותר האפשרי, ובכך יביא גם להרגעת הרוחות". דוידוביץ מדגיש כי "המודל הייחודי הקיים כיום בכפר סבא הוא הכי טוב בארץ, ואנחנו נעשה כל שביכולתנו כדי לשמור עליו".
נציגות מטה המאבק "שומרות על הגנים" נחרצות: "הפגיעה היא בילדים של כולנו, ואם לא ניאבק עליה, אין סיכוי שהיא תשתנה", הן טוענות.
"מחטף כלכלי"
אחת ממייסדות מטה המאבק היא אסנת שטרית, אם לשלוש בנות, אחת מהן בגן יול"א, ובת נוספת שתעלה בשנה הבאה לגן עירייה. "יש לי עוד כמה שנים טובות בגנים, ואכפת לי מהחינוך של הילדים שלי. דיברתי בישיבה מדם לבי. כששמעתי על ההחלטה חשבתי איך זה ישפיע על הבת שלי. החשש הכי גדול שלנו הוא שעת האוכל. אם הארוחה תישאר באחת ורבע, אז אחת מנשות הצוות, במקום לשבת עם הילדים ליד שולחן האוכל, לדבר איתם על חשיבות האוכל ולהשגיח אליהם, תהיה עסוקה עם ילדי הגן הקצר. כמו כן ייגרם תסכול רב לילדים שנשארים עד שעה מאוחרת, כשהם רואים הורים שמגיעים לאסוף אל ילדיהם בשעה שתיים. העירייה מנסה לעשות מחטף כלכלי - לחסוך על חשבון ילדינו. לא נפסיק את המאבק עד שתחזור בה מהתוכנית".
עוד אחת ממייסדות "שומרות על הגנים" היא ליטל חָבֵר, אם לשני ילדים בגנים קצרים, ועד לא מכבר חברה בוועד הורי הגנים. "פרשתי על אף שיש בינינו תמימות דעים בהתנגדות למהלך של העירייה, אך היה לי חשוב לאפשר להורים להביע את דעתם גם מחוץ למסגרת הוועד. אנשי הוועד הם שצריכים לנהל את המשא ומתן עם העירייה, ואנחנו סומכים עליהם, אבל נמשיך במאבק שלנו כדי שהמתווה הנוכחי יישמר. יש כיום 150 הורים שילדיהם רשומים ביול"א, אך בגלל משבר הקורונה לא זקוקים כיום לצהרון. ניתן להם מענה, אבל לא יכול להיות שבגלל מיעוט הורים שזקוקים לשינוי הזה, ישנו את כל המתווה שעבד מצוין במשך שנים".
לדבריה, "ברור לנו שלא יפתחו גן קצר לעשרה ילדים, ואנו לוקחות בחשבון שבגלל מיעוט הגנים הקצרים הילדים ישובצו בגנים רחוקים מהבית; ועם זאת יש פתרון בדמות הגן הקצר שנפתח בתפר שבין ארבע שכונות – 60, 80, סורקיס ועלייה, ומשרת את ילדי השכונות הללו".
בניגוד להבטחות
במכתב גלוי למנהלת מחלקת החינוך הקדם־יסודי בעירייה שירה ברף כתבה חברת המועצה הדר לביא, אם לילדים בגנים: "המהלך הזה נעשה ממניעים כלכליים. זה לא טוב או רע, זו פשוט המציאות ואין סיבה להסתיר אותה. הוא משנה מהותית את הפדגוגיה של החינוך לגיל הרך, והוא לא תחום רק ל'רישום ושיבוץ'. למרבית הפליאה, דווקא הפדגוגיה היא אחד הדברים היחידים שעבדו במערכת שלנו (הרישום והשיבוץ ממש לא). יום חינוך קצר פועל על פי חוק חינוך חובה חינם. אתם לא יכולים להכריח הורים, גם לא לתמרץ אותם, לשלם על כלום. להושיב ילדים לחכות בצד בזמן שמישהו אחר אוכל זה חמור מאוד. בטוח לא מעשה נכון פדגוגית, וייתכן שאף חמור מכך. לאכול ב־13:00 זה עדיף על לאכול ב־14:00 (זה תזונאיות אומרות, צוותים חינוכיים, פסיכולוגים ועוד). יש משפחות שבוחרות, בחירה לגיטימית, שהילדים יאכלו איתם בבית. ועדה מקצועית שמינה ראש העיר בשנה שעברה המליצה להשאיר את האבחנה בין קצר וארוך בעיר. למה לשנות? עיריית כפר סבא סגרה כעשרה גנים מתוך 30 גנים קצרים שהיו פה בשנים האחרונות. ועוד נשארו השנה 150 ילדים שרוצים קצר ושיבצתם ליול"א. אם יש פחות ביקוש למשהו מצוין, זה אומר שצריך להפסיק לתת אותו? לא מצאתי איש מקצוע אחד שתומך בכך שזה מהלך נכון. כולל לא הוועדה המקצועית שמונתה על ידי ראש העיר.
"ראש עיר שמעביר כזאת מדיניות, בניגוד להמלצת הוועדה המקצועית, בניגוד לעמדת ההורים, בניגוד להבטחות שלו לפני הבחירות ואחריהן, תוך שימוש בעובדות עירייה חדשות כדי להגן על ההחלטה, צריך לשים את המפתחות וללכת הביתה".
העירייה: ההורים המוחים לא מייצגים את הרוב
"שינוי המודל יוביל לשיפור איכות הגנים בעיר, ישאף להקטנת התפוסה בכלל הגנים ויוביל ביטחון תזונתי לילדי הגנים, כך שאף ילד בעיר לא יישאר רעב. בכל גן שבו יהיה ביקוש מלא, מ־25 ילדים ומעלה, ליום לימודים קצר, הגן ייפתח. ככל שלא ייפתח גן קצר עקב מיעוט רישום, ההורים יוכלו לרשום את ילדיהם לגן קצר שאינו באזור מגוריהם. כמו כן, המודל החדש מאפשר, לראשונה בכפר סבא, ביטחון תזונתי לכל ילד וילדה בעיר.
"אנחנו נמצאים בשיח מתמשך וקיימנו פגישות רבות עם ועד הורי הגנים. מרבית הצעות הוועד לשינוי מודל הרישום התקבלו וכמעט ולא קיים פער משמעותי בין רצונותיהם לאופי המודל. לצערנו, ישיבת המועצה הופרעה פעם אחר פעם על ידי קומץ מפגינים, באופן שהיה קשה להמשיכה כסדרה. בסך הכל הגיעו פחות מ־20 הורים לישיבת המועצה, במהלך מתוכנן ומאורגן, שמטרתו להמשיך ולהלהיט את הרוחות בעיר ולהפיץ דיס־אינפורמציה. הורים אלה ומי שמפעיל אותם אינם מייצגים את אלפי ההורים בעיר, המרוצים מן המהלך שיביא לשיפור בתפוסה בגנים".