"צוות והורים יקרים, כולנו עוברים ימים כואבים וקשים. לכן זה הזמן להחזיק חזק ולהוכיח שאין מקום לייאוש ושנאה". במילים אלה, בעברית ובערבית, פתח מנהל בית הספר הדו־לשוני "יד ביד" בבית ברל, מוחמד קונדוס, את האיגרת האישית ששלח בתחילת השבוע לצוות החינוכי ולהורי תלמידי בית הספר הערבים והיהודים, בעקבות שני הפיגועים הקשים שאירעו בסוף השבוע בירושלים.
2 צפייה בגלריה
חלק מהפעילות
חלק מהפעילות
חלק מהפעילות
(צילום: באדיבות בית הספר)

בגלל הפיגוע

בבית הספר "יד ביד" לא מתעלמים מהאירועים הקשים שעלולים לפגוע במרקם היחסים בין הערבים ליהודים במדינה. התלמידים שואלים שאלות על האירועים, פיגועים וכל סוגי האלימות הלאומית, שהופכים לשיחת היום בין כותלי בית הספר. “זו שעת המבחן של כולנו. דווקא אצלנו מעלים נושאים כאלה, לא מטייחים ולא מסתירים. כל ילד יכול לדבר מה שהוא רוצה והתפקיד שלנו כצוות חינוכי הוא להכיל ולתת מענה", אומר קונדוס.
בית החינוך הדו־לשוני הוא מסגרת חינוכית ייחודית וצומחת, הכוללת גן ילדים (גילי 3־4), גן חובה ובית ספר יסודי לכיתות א'־ו'. כרגע בבית הספר לומדים עד כיתה ה'. קהילת בית הספר הם יהודים מאזור השרון וערבים מאזור המשולש הדרומי, שחפצים בחיים משותפים. בבית הספר מדגישים כי הילדים מפתחים הלכה למעשה יכולת סבלנות וסובלנות, ולומדים על קבלת האחר מתוך התנסות, שיח, משחק ולמידה חוויתית יומיומית. בכל כיתה שתי מחנכות, ערבייה ויהודייה, שפנויות ליחס אישי ועבודה בקבוצות קטנות.

2 צפייה בגלריה
תלמידי בית הספר וההורים השבוע בהכנות לפתיחת השנה
תלמידי בית הספר וההורים השבוע בהכנות לפתיחת השנה
תלמידי בית הספר וההורים בהכנות לפתיחת השנה
(צילום: פרטי)

ביום ראשון השבוע חזרו תלמידי בית הספר ללימודים אחרי שני הפיגועים הקשים שאירעו בירושלים. כבר משעות הבוקר התכנס הצוות החינוכי לגבש תוכנית חינוכית לתלמידים, שמתייחסת לאירועים והיבטיהם. לדברי קונדוס, כל הפעילויות בבית הספר מתקיימות בשיתוף פעולה מלא עם התלמידים וההורים. "אנחנו משתפים את כל התלמידים, כולל הילדים בני השלוש".

שני דגלים על הקיר

קונדוס שיגר, כאמור, איגרת שבה כתב: "זה הזמן להחזיק חזק ולהוכיח שאין מקום לייאוש ושנאה. בפרק ה־13 בסדרה מדרסה מוצג משפט: 'דיכוי שמוליד שנאה שמולידה פחד שמוליד דיכוי, שמוליד שנאה שמוליד פחד'. תפקידנו להציג מעגל אחר: שותפות שמולידה אהבה שמולידה הבנה שמולידה תקווה".
בית הספר קיים פעילויות משותפות שכותרתן: קבלת האחר, שותפות והבנה שמייצרות תקווה. "אנחנו מתכנסים כצוות ויש לנו אמירה מאוד ברורה שמה שאנחנו עושים בדו־לשוני זו התשובה למה שקורה בחוץ. אם בחוץ יש שנאה אצלנו בפנים מדברים על אהבה, אם בחוץ יש אלימות, אצלנו בפנים מדברים על כבוד הדדי. אנחנו בעצם ההוכחה שאפשר לחיות ביחד".
קראו גם >>>>
בכיתה ג' בחרו שתי המחנכות, סבאא מסארווה וסמדר קולטון, עם המורה המלווה ראני עבד אלחי לקיים יום שיח "מסביב לעולם", שבו לומדים על מדינות מכל העולם בדגש על שותפות, אהבה, כבוד לזולת, תקווה ואחריות אישית ואוניברסלית. כל קבוצת ילדים בחרה מדינה והציגה אותה מול כל בית הספר. בפעילות זו בלטו במיוחד שני הדגלים, הישראלי והפלסטיני, שנתלו על הקיר. “הפעילות הזו מדברת על ערכים לשלום, שוויון, כבוד הדדי, שותפות, הבנה ותקווה. מקיימים דיאלוג בין התלמידים וכל אחד מעלה מה שהוא מרגיש ושואל כל שאלה שחשובה לו. תמיד יש מתח ושאלות, אבל אנחנו מחזיקים חזק וממשיכים הלאה. זו התשובה הברורה לכל סוגי האלימות והשנאה וההוכחה שכן אפשר לחיות ביחד".
קונדוס מדגיש כי כל ההורים, הערבים והיהודים, מעודכנים בפעילויות בית הספר ושותפים להן מתוך אמונה של דו קיום ושותפות. “אסור להתייאש. זו שעת המבחן של כולנו וזה התפקיד שלנו. אנחנו מוכיחים לכל העולם שאפשר לחיות ביחד".