ליטל קליך (46) היא דוקטור לביולוגיה, מנהלת תחום מחקר במכון להתפתחות הילד בשיבא, ונשואה לתומר, ביולוג ואיש תוכנה.
הם חלמו שנים להיות הורים, אך החלום הזה התמודד עם מציאות קשה - לאחר 30 ניסיונות שלא צלחו להיכנס להריון, הם החליטו לאמץ ילדים. "זה היה ברור לנו שזה מה שאנחנו רוצים לעשות, להקים משפחה" היא מספרת בחיוך חם.
בשנת 2017, לאחר שנים של ציפייה, הם אימצו את בנם הבכור אלון בגיל 2.5 מסרביה, ותקופה קצרה לאחר שהגיע ארצה הוא אובחן עם אוטיזם ומוגבלות שכלית.
הבשורה הייתה עבורם מאתגרת בשל הביורקרטיה האינסופית על היותו "עולה חדש", אך ליטל ותומר לא נכנעו. "ברגע שאלון אובחן רצינו שהילד יקבל את הטוב ביותר, וכשעברנו לגן התקשורת של אלו"ט בפתח תקוה חיינו השתנו" היא אומרת. "אלון נהנה מקשב ותמיכה שהובילו לשיפור משמעותי בחייו".
אחריו אימצו את ליבי גם מסרביה, אך לצערם ליבי נפטרה בשריפה בצימר בו נפשה המשפחה ביישוב אדמה בצפון. האירוע הטראגי אירע רק שבועות ספורים לאחר שלליטל הודיעו שחלתה בסרטן השד. "היה לי קשה להבין איך יכולתי לאבד את ליבי, שהייתה כל כך מלאה באור", היא נזכרת בעצב. אך למרות הכאב, היא המשיכה להילחם.
בשנה שעברה אימצו ליטל ותומר תינוקת בת חמישה חודשים. אך גם פה ההפתעה לא איחרה לבוא - כשהגיעה לגיל שנה, ביתם החדשה אובחנה על הרצף האוטיסטי. "זה הרגיש כמו סגירת מעגל, אבל אנחנו מתמודדים" אומרת ליטל. "באופן אישי, אני מאמינה שהאוטיזם הוא לא מגבלה, אלא חלק מהותי מהמשפחה שלנו".
קראו גם:
בימים קשים אלו, ליטל מוצאת עצמה מתמודדת עם אתגרים נוספים. "אלון לא מפסיק לשאול אותי ׳אחותי התינוקת לא תמות נכון?'", היא מספרת. הוא נושא את הפוסט טראומה של מה שקרה בצימר, והמצב במלחמה רק החמיר את החרדות שלו. "אני לא יודעת איך להסביר לו שהכל בסדר, כי כל אזעקה מזכירה לו את הפחדים מהעבר", משתפת ליטל.
ליטל חותרת לשינוי במודעות הציבורית לגבי ילדים על הרצף. "אני רוצה שהחברה תבין שהאוטיזם הוא לא 'שונה', אלא חלק מהטבע האנושי. אני מקווה שבעתיד החינוך בישראל ייתן יותר מקום לכל ילד, שיתייחס לצרכים המיוחדים שלו, כמו תכנית לימודית מותאמת אישית".
ליטל שואפת לשנות את התפיסה החברתית סביב האוטיזם, כדי שגם ילדיה ירגישו שייכים ובטוחים, ולא כמו יוצאי דופן. "המודעות היא הצעד הראשון", היא מסכמת. "אני אמשיך להילחם על זה, גם כשהמצב קשה".
יום ההתרמה לאוטיזם בהובלת אלו"ט ואותי, יתקיים ביום שלישי, 19 בנובמבר 2024. יום ההתרמה השנה הוא בסימן המאבק לשימור על הרצף של שגרת חייהם של ילדים ובוגרים עם אוטיזם בישראל, במיוחד בתקופת המלחמה.
השגרה היא עוגן חיוני בחיי אוטיסטים. הסדר הקבוע והידיעה מה צפוי בכל שלב ביום מעניקים להם ביטחון ומאפשרים להם להתמודד עם אתגרים נוספים. עזרו לנו לשמור על שגרת חייהם ולהעניק להם את התמיכה שהם זקוקים לה. כל תרומה משמעותית.