בזמן שהשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, מתגאה במספר הרב של חלוקת כלי נשק לציבור, האגף לרישוי כלי ירייה באותו המשרד שלל לאחרונה רישיונות לכלי ירייה ממועדון "אלון" בכפר סבא, זאת, לטענת הנהלת המועדון, ללא סיבה או הצדקה. צעד חריג זה פוגע קשות בפעילות המועדון ובספורטאים שנוטלים חלק בפעילות הספורטיבית.
2 צפייה בגלריה
מועדון הקליעה בכפר סבא. הרשיונות נשללו
מועדון הקליעה בכפר סבא. הרשיונות נשללו
מועדון הקליעה בכפר סבא. הרשיונות נשללו
(צילום: פרטי)
מועדון "אלון" פועל במטווח העירוני כפר סבא של חברת מ.ר הולנדר בע"מ שהינה חברת הכשרה ואימון למאבטחים ברמה הגבוהה ביותר. "אלון" הינו אחד ממועדוני הקליעה הוותיקים והמובילים בישראל והוא מחזיק ברישיונות לכלי ירייה שונים ומגוונים, ובהם גם מסוג רובים צבאיים. רישיונות אלה ניתנו למועדון על ידי האגף לרישוי כלי ירייה לפני שנים, והם מוארכים מעת לעת. רישיונות אלה ניתנו למועדון "אלון" מכוח הגדרתו על ידי האגף לרישוי כלי ירייה כ-"מפעל ראוי" כהגדרתו לפי סעיף 10 לחוק כלי הירייה. מועדוני קליעה נוספים בישראל מחזיקים ברישיון שכזה ומוגדרים באותו האופן.

תחרויות קליעה


המועדון מיועד, בין היתר, לאימונים ולתחרויות קליעה הן ברמה הלאומית והבינלאומית. חברי המועדון פעילים בתחרויות בארץ ובעולם וחלקם מגיעים להישגים לאומיים ובינלאומיים מרשימים. המועדון מארח באופן עקבי תחרויות ירי מעשי באקדחים וברובים. מאמני ומדריכי המועדון הינם מאמנים בוגרי וינגייט, שופטים, מנהלי תחרויות, בעלי ניסיון רב בבניית תחרויות וארגונים, והם מדריכים מטעם המשרד לביטחון לאומי ומעבירים במשך שנים קורס מפקחים וקורס מדריכים.
הרישיון שמעניק האגף לרישוי כלי ירייה מאפשר למועדון להחזיק כלי ירייה המפורטים ברישיון, ובהם גם מסוג רובים צבאיים. הרישיון מאפשר לספורטאי המועדון להוציא – תחת פיקוח, רישיון ומעקב של המועדון – כלי ירייה משטח המועדון ולאפשר לאחסן אותם לתקופה קצרה בבית הספורטאי (תחת אמצעי ההגנה שנקבעו) לפני ואחרי תחרויות.

2 צפייה בגלריה
מועדון הקליעה בכפר סבא. הרשיונות נשללו
מועדון הקליעה בכפר סבא. הרשיונות נשללו
מועדון הקליעה בכפר סבא. הרשיונות נשללו
(צילום: פרטי)

כך נהגו המועדון והספורטאים משך שנים. הכל התנהל על מי מנוחות, תוך שפעילותו של המועדון מבוקרת ונבדקת תדיר מעת לעת על ידי האגף לרישוי כלי ירייה ועל ידי משטרת ישראל. יש לציין, כי הרובים הצבאיים משמשים את חברי המועדון לאימונים, לתחרויות ירי בארץ ולתחרויות בינלאומיות. במועדון טוענים כי כאשר האגף התבקש והנפיק רישיונות שכאלה, הוא היה מודע היטב לשימוש הניכר ברובים אלה לצרכי ספורט, ופעם אחר פעם הוא אשרר זאת.
בחודש אוקטובר 2023, בעקבות אירועי הטרור הקשים שפקדו את המדינה והצורך במתן תחושת ביטחון ציבורי, ניתנה על ידי מי שהיה עד לאחרונה ראש אגף רישוי כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי, ישראל אבישר, הנחיה לפיה בעלי רישיון מיוחד למפעל ראוי (כמו מועדון אלון), יאפשרו למורשים שלהם לשאת ולהשאיר ברשותם את כלי הירייה. בסמוך לאותו המועד גם התעורר הצורך במועדון "אלון" להגדיל את כמות כלי הירייה מסוג רובים צבאיים בשל הביקוש שהלך וגבר בקרב חברי המועדון להתאמן ולהשתתף בפעילויות ספורטיביות בקטגוריה זו.

ההמלצה והאכזבה


המועדון עמד בכל התנאים לכך, ואכן משטרת ישראל המליצה על מתן רישיונות נוספים, ואלה אושרו וניתנו על ידי האגף לרישוי כלי ירייה. אלא שלאחר מכן ומסיבה שאינה ברורה, טוענים במועדון, שינה האגף את טעמיו והוא הורה על שלילת הרישיונות החדשים. במקביל ומסיבה שטרם הובהרה, הודיע האגף על זימונו של המועדון לבירור במשרדי פקיד הרישוי במחוז מרכז ברמלה – תחילה על דרך של שימוע, ובהמשך (לאחר פנייתו של המועדון לקבלת הבהרות) הוגדרה הישיבה כישיבת בירור ללא כל כוונה להטיל סנקציות כלשהן. במועדון טוענים, כי האגף אף התחייב בצורה ברורה ומפורשת כי "בשלב זה לא מדובר בקביעת סנקציה מכל סוג", וכן כי "אין עסקינן כרגע בכוונה או במהלך של ביטול רישיון אלא כאמור בשמיעת הסברים לגבי מדיניות ההרשאה וניהול כלי הירי בארגון, ולכן אין כל מקום שמועדון אלון יתגונן או ייערך במיוחד לקראת הישיבה".
אלא שבסופו של דבר התברר כי הישיבה הייתה שימוע ב"תחפושת", והאגף התכחש להבטחה הברורה והמפורשת שניתנה למועדון בכתב. ביום ה-14 לדצמבר 23' ניתנה החלטה על ידי ראש תחום הדרכה וכשירות על שלילת רישיונות לכלי ירייה מסוג רובים צבאיים והשבתם לאגף עד לתאריך 1.1.2024 והוטלו גם הגבלות נוספות.

העתירה והערר

בעקבות כך הגיש המועדון ערר על החלטת האגף בנוסף לעתירה מנהלית שהוגשה נגד האגף באמצעות עורכי הדין אביאל פלינט ואוהד דונגי, בה ביקשו לראות בהחלטה לשלילת הרישיונות כבטלה ומבוטלת בהיותה מנוגדת לכללי המשפט המנהלי, וניתנה בהעדר סמכות. כמו כן, התבקש בית המשפט לקבוע כי המועדון זכאי להמשיך ולהחזיק ברישיונות לרובים צבאיים. בעתירה טענו עורכי הדין פלינט ודונגי כי החלטה זו גרמה עוול למועדון. גורמים במועדון מדגישים כי פעילות המועדון מביאה הרבה כבוד למדינת ישראל. "לא מעט קלעים שמתאמנים במועדון מגיעים עם גביעים ומדליות ברמה בינלאומית". בנוסף נטען כי ככל הנראה קיים קשר בין התפטרותו של אבישר לבין שלילת הרישיונות.

קראו גם:

העתירה הוגשה בבית המשפט המחוזי מרכז שהוציא צו המורה על עיכוב הביצוע ובמקביל העביר את המשך הדיונים לבית המשפט המחוזי בירושלים. בימים האחרונים התקיים דיון בבית המשפט מחוזי ירושלים שהורה על מחיקת העתירה על מנת לתת לאגף לרישוי כלי ירייה לדון בערעור שהגיש המועדון, תוך כדי שהותיר את צו עיכוב הביצוע עד הדיון בערר. השופטת ענת זינגר מתחה ביקורת על התנהלות האגף שהגדירה כמחדל, עת שלא הובהר למועדון כי הזימון היה מדובר בשימוע שלאחריו יכולה להינקט סנקציה, וכן עת שלא ניתנה החלטה בבקשה לעיכוב ביצוע. בית המשפט הורה לאגף לשלם הוצאות משפט בסך של 3,500 שקל.
תגובת המשרד לביטחון פנים: "על ההחלטה שניתנה ב-14.12.23 הוגש ערר שידון כדין על ידי המשרד. מאחר שמדובר בהליך שעודנו מתנהל, מטבע הדברים, איננו מוסרים פרטים לגופו של עניין. יחד עם זאת, נדגיש כי האגף לרישוי ופיקוח כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי נוהג באחריות מלאה בכל הנוגע לכלי נשק, תוך פיקוח ובקרה שוטפים וכך נעשה וייעשה גם במקרה דנן".