על פי נתוני משרד הבריאות ובעקבות עלייה ניכרת בשיעורי התחלואה בעיר, הוגדרה כפר סבא ב-26/9 כעיר אדומה, אך תוך שבוע ימים חזרה כפר סבא, שמשך חודשים מאז תחילת משבר הקורונה בישראל הוגדרה כעיר ירוקה, להיות עיר כתומה, והיום (שלישי) כבר מוגדרת כעיר צהובה. אם תשאלו את ראש העיר, רפי סער, לחלוטין לא מדובר ביד המקרה.
5 צפייה בגלריה
מספרים מדאיגים
מספרים מדאיגים
סער. "פעלנו לפני תכנית אסטרטגית"
(צילום: עיריית כפר סבא)
קראו גם >>

"היינו עם האצבע על הדופק כבר מתחילת המשבר ומאז החל נגיף הקורונה להתפשט בארץ", הוא מסביר השבוע. "כבר בהתחלה הקמנו סיירת בידוד ייחודית וייעודית, קיימנו פעולות הסברה בקרב הציבור על חשיבות שמירת הנחיות הממשלה, פנינו לעסקים המקומיים, הקמנו תא שליטה ייחודי לניהול המשבר, בנינו תוכנית אב והקמנו אתר עירוני ייעודי, שהיווה מודל לרשויות אחרות".
אז איך אתה מסביר את זה שהפכתם להיות עיר אדומה?
"צריך וחשוב לזכור שעד לפני כשבועיים היינו עיר ירוקה, וזה לא היה טבעי באזור שכולו הוגדר כאזור אדום, אבל זה הרבה מאוד בזכות משמעת ציבורית, מלווה בפעולות אכיפה והסברה. היינו אקטיביים מאוד מההתחלה ועם העלייה בשיעור התחלואה בעיר פעלנו ביתר שאת, על מנת להוריד את שיעורי התחלואה, הן בהסברה מקיפה ונרחבת לציבור וחידוד ההנחיות, הן בתגבור האכיפה ברחבי העיר והן בהקמת צוות עירוני לניהול חקירות אפידמיולוגיות, הנמצא בקשר עם כל המאומתים והמבודדים בעיר כדי לקטוע את שרשראות הדבקה באיבן. פעלנו כך גם במערכת החינוך, וזה הוכיח את עצמו. אבל המפתח הוא קודם כל משמעת ציבורית, באחריות אישית וציבורית שכל אחד ואחת מתושבי העיר לוקחים על עצמם, ואני חושב שמרבית הציבור הכפר-סבאי אכן נשמע להנחיות הממשלה".
מה אתה חושב על תפקוד הממשלה במשבר הזה?
"המערכת הפוליטית לא פועלת בנחרצות ובתקיפות וזה מבלבל את הציבור. ראשי הרשויות המקומיות כפופים להחלטות המדינה, אך במשבר הזה המדינה השתהתה בקבלת החלטות ברגע האמת וזה הוביל להידרדרות.
5 צפייה בגלריה
מחלקת הקורונה בבית חולים מאיר
מחלקת הקורונה בבית חולים מאיר
מחלקת הקורונה בבית חולים מאיר
(צילום: אסף פרידמן)
ראשי הערים יודעים בדיוק מה שקורה בערים שהם עומדים בראשן והציבור נותן בהם ובמערכות המקומיות אמון. אני יודע בדיוק מה קורה בכפר סבא בכל רגע נתון ואני יודע מה צריך לעשות. היינו בתקופת הסגר הראשון מהערים הראשונות בארץ שנרשמו בהן דוחות בגין אי הקפדה על ההנחיות. אז בהתחלה זה הרגיז חלק מהאנשים ואפילו זה עלה בכלי התקשורת הארציים, אבל מהר מאוד התושבים הבינו את החשיבות של שמירת ההנחיות, את החשיבות למען הבריאות של כל אחד ואחת מאיתנו.
5 צפייה בגלריה
עסקים ברחוב ויצמן כפר סבא
עסקים ברחוב ויצמן כפר סבא
עסקים ברחוב ויצמן כפר סבא
(צילום: דוברות העירייה)
"גם כשסגרנו מתקני משחק בגני שעשועים על מנת למנוע התקהלויות וכחלק מחשיבות העברת המסרים של שמירת ההנחיות, היו מי שלא אהבו את זה, אבל הצעדים בהם אנו נוקטים נועדו לשמור את הבריאות של כל תושבות ותושבי העיר ולהוריד תחלואה. אנחנו, ראשי הערים, נמצאים עם דופק על האצבע כל הזמן וחיים את השטח. הממשלה לא יכולה להתמקד בעיר זו או אחרת".
אתה חושב שאפשר היה לעשות דברים אחרת?
"אני חושב שבעיר כמו כפר סבא, שהציבור בה מקפיד על ההנחיות, אפשר להתיר פתיחה של העסקים המקומיים, תוך שמירה על הנחיות התו הסגול. צריך להבין שהפכנו לעיר אדומה תוך פרק זמן קצר של שבועיים, אך בזכות היכרות עם השטח ופעולות אקטיביות חזרנו להיות עיר צהובה תוך שבוע בלבד.
"אם הייתי במקום מקבלי ההחלטות, אז הייתי מחליט על מניעת תפילות בבתי כנסת והפגנות כבר לפני מספר שבועות. ביום כיפור למשל, שוחחתי עם הרבנים המקומיים, ומראש החלטנו לסגור מתחמי תפילה שעלולים היו להיות בעייתיים, והכל בהידברות, תוך היכרות מעמיקה עם השטח והתושבים. אני לא מומחה רפואי אבל אני חושב ומאמין שניתן להחזיר את ילדי הגנים והכיתות הנמוכות ללימודים, כי בתי הספר והגנים לא היו הגורם העיקרי לעלייה בתחלואה ואנחנו כאן, בכפר סבא, נערכנו, בשיתוף פעולה ויחד עם הנהגת ההורים העירונית, בצורה מיטבית לפתיחת שנת הלימודים.
5 צפייה בגלריה
בית הכנסת הגדול כפר סבא
בית הכנסת הגדול כפר סבא
"הייתי סוגר ממזמן את בתי הכנסת"
(צילום: מוזיאון כפר סבא)
"עם זאת, אסור לנו להיכנס לשאננות. אנחנו חייבים לשמור על הנחיות הסגר, לא לצאת החוצה בלי מסכה על הפנים, להימנע מהתקהלויות ולשמור מרחק. זה חשוב, כדי שנוכל יחד לצלוח את המשבר הלא פשוט הזה".
קצת נתונים על העיר: נכון להיום מוגדרת כאמור העיר כעיר צהובה כאשר מתחילת הסגר (18.9) ועד ה- 28.9, הייתה מגמת עליה במספר המאומתים בעיר מ-255 ל-492, בעוד מה- 28.9 עד היום, ישנה מגמת ירידה של 21% במספר החולים פעילים (388 חולים היום)
מאז תחילת המשבר בחודש מרץ, אומתו 1,451 תושבים לנגיף הקורונה, מתוכם 199 במוסדות החינוך השונים בעיר, כאשר 65 אחוז ממקרי התחלואה במוסדות החינוך התרחשו בחודש ספטמבר. 134 חולים אובחנו בבתי אבות בעיר (10%). מספר המחלימים בעיר עומד על 978 תושבים.
5 צפייה בגלריה
עשרות עוזרי הוראה נקלטו במערכות החינוך השונות
עשרות עוזרי הוראה נקלטו במערכות החינוך השונות
קורונה במערכת החינוך
(צילום אילוסטרציה: ShutterStock)
לדבריו של סער, התוכנית האסטרטגית הייעודית היא המשך ישיר לתוכנית האב להתמודדות עם נגיף הקורונה, שיצאה כאמור לפועל עם תחילת משבר הקורונה בישראל, וכוללת דרכי התמודדות עם תרחישים שונים. התוכנית האסטרטגית משלבת את יחידות העירייה השונות, כשמטרתה העיקרית היא קטיעה מהירה ויעילה של שרשראות ההדבקה ומניעת תחלואה.
"אנחנו מטפלים בפניות תושבים על חולים מאומתים ומפרי בידוד, נמצאים בקשר רציף עם בתי דיור מוגן בעיר ועם תושבים מאומתים ומבודדים, מקדמים מנהיגות קהילתית בשיתוף ארגוני המתנדבים ועוד. חשוב לציין, כי הפעילות העירונית מתקיימת בשיתוף פעולה עם פיקוד העורף, משרד הבריאות וחמ"ל המתנדבים העירוני, כאשר השבוע בוצעו למשל פעילות הסברה יחד עם חיילים במספר מקומות בעיר.
"אני שמח שהצלחנו תוך שבוע ימים להוריד את שיעור התחלואה בעיר ונמשיך ונפעל על מנת לחזור להיות עיר ירוקה ולקטוע את שרשרת ההדבקה בעיר, ולכן חשוב להדגיש שוב: עטו מסכות, אל תתקהלו, שימרו מרחק והקפידו על היגיינה. עד שיימצא החיסון למחלה, זו האחריות של כל אחד ואחת, כלפי ההורים שלנו, כלפי הילדים שלנו, כלפי השכנים והחברים שלנו. אם כולנו ניקח אחריות, ננצח את הקורונה ונוכל לחזור לשגרה".