יום שלישי. שמונה וחצי בבוקר. יום פתיחת שנת הלימודים. רק בשעה זו החליטה תושבת כפר סבא לאיזה גן לשלוח את הבן שלה. היה עליה לבחור מתוך שלוש האופציות שניתנו לה רק ערב קודם. היא הגיעה בשמונה בערב למשרדי העירייה ופגשה את ראש העירייה רפי סער, שאיתו כבר שוחחה בטלפון קודם לכן, במסדרון. סער לקח אותה למחלקת הגנים, ושם נסגרו העניינים.
קראו גם >>
"רציתי לשלוח את הילד לגן טרום־חובה המיועד לשכבת הגיל שלו", היא מספרת, "אבל הציעו לי שלושה גני טרום־טרום ואמרו לי לבחור את הגן המועדף עליי. ביום שלישי בבוקר שאלו אותנו איזה גן בחרנו. הודענו להם שבחרנו בגן מסוים ונאמר לנו שהגננת ממתינה לילד".
גם ד"ר אביגיל דוידוב (30), רופאה בבית החולים "מאיר" המתמחה ברפואת ילדים, שלחה ביום שלישי את בתה נגה (4) לגן שלא היה ברשימת ההעדפות שלה. גם היא שוחחה עם ראש העירייה סער יום קודם, בערך בשעה 11 בבוקר. הוא הבטיח שיחזרו אליה ממחלקת הגנים, אך עד למחרת בבוקר לא יצרו איתה קשר. בשבוע וחצי שקדמו לפתיחת שנת הלימודים היא בילתה שעות ארוכות בפתח העירייה יחד עם שני ילדיה. "אפילו הבאתי איתי אוכל לבוקר ולצהריים, אבל אף אחד לא התייחס אליי".
ד"ר דוידוב תוהה מדוע ראש העירייה עצמו צריך להתערב בשיבוצים ברגע האחרון. "הרגשתי שהדברים לא מתנהלים באופן תקין, ושיש איפה ואיפה. לפי איזה קריטריונים קובעים מי יקבל את השיבוץ שביקש ומי לא?" לדבריה, קשה לה להאמין שדנו באופן רציני בכל 780 הערעורים שהוגשו על ידי הורים לא מרוצים. עוד לדבריה, ידוע לה שבגן שאותו ביקשה היה מקום, ומשום מה בתה לא שובצה בו.
"ביקשתי לשבץ את בתי בגן טרום־חובה 'ברקת', לשם שובצו ילדי כל השכנים שלנו. הגן נמצא במרחק 200 מטר מהבית. כרופאה, במיוחד בתקופת הקורונה, כשרופאים כל הזמן נכנסים לבידוד, אני צריכה גיבוי. אם אני נתקעת במשמרת ולא יכולה להגיע בזמן, אני נעזרת בשכנים. אין לי משפחה בכפר סבא, ובעלי עובד מחוץ לעיר".
נגה שובצה בגן טרום־חובה 'צפצפה', הנמצא במרחק 700 מטר מביתה. "זה אולי לא נשמע רחוק, אבל עם שני ילדים ברגל, בגשם או בחום, זה לא כל כך קל", אומרת האם, "כולם מוחאים כפיים לרופאים, אבל ברגע שרופא נזקק לסיוע, כנראה שצריך את הקשרים הנכונים".
מהעירייה נמסר: "ההורים ערערו על שיבוץ ילדיהם ולאחר בחינת הבקשה לעומק, כמו יתר הערעורים שהוגשו, קיבלו תשובה כבר לפני שלושה שבועות, אך זו לא הייתה לשביעות רצונם. מספר הערעורים המועט שלא התקבל היה בשל מספר ילדים בגנים, שלא אפשר רישום של ילדים נוספים בשל הצפיפות".