"דם רע" עובר בין מפעל המים לבין עיריית כפר סבא, מאז הפכה האגודה לעצמאית באופן סופי, לפני כחודשיים.
קראו גם >>>
כזכור, בתחילת השנה - בעקבות פעילותו של הפעיל החברתי ערן ורנר - התפרסמה החלטתו של רשם האגודות האזורי, על פיה ימונה ועד זמני למפעל המים בכפר סבא וראש העירייה רפי סער לא יכהן בתפקיד היו"ר. בחודש נובמבר השנה החליטה הרשמת הכללית של האגודות השיתופיות בארץ לאשרר את ההחלטה, וקבעה מבחינה עקרונית כי הוועד הממונה יישאר על כנו בשל "ניגוד עניינים מובנה". כלומר, במצב שבו חברי מועצה מכהנים גם כחברי הנהלת מפעל המים, על פי מפתח קואליציוני, מפעל המים הופך למעשה ל"חברת בת" של העירייה, ועולה החשש כי החלטות הוועד לא יהיו לטובת האינטרסים של מפעל המים אלא לטובת עיריית כפר סבא, שכן החברים חובשים שני כובעים באותה עת.
אלא ש"מאז החלטת הרשמת", טוענים בכירים שעימם שוחחנו, "העירייה מרגישה כאילו איבדה צעצוע יקר ומתנהלת לא באופן מידתי וסביר. כך היא מגישה תביעות חסרות שחר נגד מפעל המים, בדרישה להשבת כספים שלא מגיעים לה".
כחלק מהמאבק הסמוי המתנהל בין שני המוסדות, גם מפעל המים תבע את העירייה לאחרונה על כך שלא העניקה להם הנחה בארנונה על נכסיהם, כולל המתחם של משרדי מפעל המים הסמוכים לעירייה, בתקופת הקורונה - דבר המחויב על פי חוק. לאור דרישתם זו העניקה להם העירייה את מלוא ההנחה לה היו זכאים.
במקביל החליטו בעירייה לתבוע את מפעל המים על כמה נושאים שבעבר "לא טופלו". לפני כחודש תבעה העירייה את מפעל המים על הארנונה בקולנוע "חן" שבשכונת יוספטל - נכס השייך למפעל המים. "הם ביקשו להגדיל את הארנונה של קולנוע 'חן', להכפיל את השטח, להשליש את התעריף ולגבות את זה רטרואקטיבית מ־2016", אומרים בכירים המעורים בנושא.
"אלא שבעירייה 'שכחו' שקולנוע 'חן' סגור זה שנים ולא נמצא בשימוש", מבהיר היו"ר הממונה על מפעל המים, מוטי דלג'ו, "אנחנו מיוצגים היטב משפטית, וכפי שנאמר לנו, דרישה זו כמו דרישות אחרות, כך אני מאמין, יידחו על הסף".
הדרישה החדשה של העירייה היא לחייב את מפעל המים בגין מתקני השאיבה ומתקנים הנדסיים אחרים בשכירות של לא פחות מ־74 מיליון שקל: "דרישה זו מופרכת מן היסוד", אומר דלג'ו, "הרי על פי חוק, וכך זה בכל הרשויות, אין חיוב שכירות על מתקנים הנדסיים של אספקת מים. מבחינה חוקית, המדינה מפקיעה את השטח לצורכי ציבור. בעיריית כפר סבא יודעים את זה ולכן הדרישה הזו תמוהה מאוד, ואפילו לא ראוי לדון בה. כששוחחתי עם ראש העירייה בנושא הוא טען שהוא מופתע מהדרישה ולא ידע עליה, ולכן אני מאמין שהם יירדו מזה".
"צריך להבין את הפסיכולוגיה שעומדת מאחורי כל התביעות החדשות הללו שצצו, כפטריות לאחר הגשם", מבהירים גורמים ל"מיינט כפר סבא"", "עיריית כפר סבא הייתה רגילה במשך עשרות שנים, הרבה לפני שנבחר רפי סער לראשות העיר, להשתמש במפעל המים כקופה ב'. זה היה צינור וכרגע הוא נסתם והדבר יצר 'בור' בהתנהלות התקציבית השוטפת של העירייה".
דלג'ו מנסה להרגיע את העניינים וטוען: "אנחנו בעיצומו של משא ומתן עם ראש העירייה להסדיר את כל הנושא ולהפריד סופית גם בקביעת גבולות, שכידוע היו די מטושטשים בעבר. אני מצהיר כאן חד־משמעית - אם מפעל המים חייב כסף לעירייה הוא ישלם עד השקל האחרון. אבל אם הדרישות מופרכות, כמו התביעות שהוזכרו, הן תידחנה על הסף".
מהעירייה נמסר: "עיריית כפר סבא פועלת בשיתוף פעולה מלא עם הנהלת מפעל המים, תוך שיח פורה בין הצדדים, לרבות הסדרת הנושאים הכספיים, לטובה ולרווחת תושבות ותושבי העיר".