צחנה בלתי נסבלת, ריח של ביצים סרוחות – כך מגדירים תושבי השכונות המזרחיות שבכפר סבא ובמרכז העיר את הריחות הנודפים, ככל הנראה, מכיוון מכון טיהור השפכים שהוקם לפני למעלה מ־25 שנה ממזרח ליישוב, סמוך לכביש 40, ומשמש את כפר סבא, כוכב יאיר והוד השרון.
קראו גם >>
לטענת התושבים הריחות התגברו לאחרונה. "צריכים להסתגר בבית עם חלונות סגורים ומזגן. אנחנו ממש שוקלים לעבור מכאן".
חבר מועצת עיריית הוד השרון רן יקיר, המכהן גם כיו"ר הוועדה לקיימות ואיכות הסביבה בעירייה טוען, כי במשך השנים נעשו כמה פעולות לשיפור מצב הריחות, אך הוא מודה כי "בשנים האחרונות ניכרת עלייה מחודשת בכמות אירועי הריח, ועיריית, בשיתוף תאגיד 'מי הוד השרון', לקחו על עצמם להכין תוכנית עבודה לשיפור איכות חיי התושבים, הסובלים מהמפגע".
לדבריו, מקור הבעיה הוא בעומס על צנרת הולכת השפכים למט"ש, שגורם למחסור בחמצן בצנרת. כתוצאה מכך נוצר הגז H2S הנפלט משוחות הביוב, והוא המקור לריח הביצים הסרוחות.
יקיר מדגיש כי פעילות המט"ש אינה המקור היחיד לריחות בעיר. "אחראיות לכך גם השריפות הפיראטיות מהיישובים החקלאיים ומהרשויות הערביות, פעילות חקלאית כגון לולים ודישון שדות ועוד".
מתאגיד הביוב 'פלגי השרון', המשרת את כפר סבא וכוכב יאיר, נמסר: "ראשית, חייבים לציין שלא כל הריחות שעליהם מתלוננים התושבים מקורם במכון. המכון משקיע המון כסף כדי שעוצמת הריחות תהיה מינימלית. כמות השפכים לא גדלה בשנים האחרונות ואין מחסור בקיבולת ויכולת הספיגה. הבעיה היא שנוצר פקק הידראולי בחיבור בין הצינור מהוד השרון לצינור מכפר סבא. את הבעיה הזו חייבים לפתור בתאגיד 'מי הוד השרון'. התחלנו בימים אלה לבצע שטיפה של הקו הראשי שנכנס למכון כדי לסלק את הבוצה שהצטברה, וכך נצליח להוריד את מפלס השפכים לתקופה הקרובה".
מתאגיד 'מי הוד השרון' נמסר: "אנו ערים לקיומו של מפגע ריח מהמט"ש, ובשנה האחרונה אנו עוסקים בפתרונות מקיפים בשיתוף פעולה עם ועד הפעולה להזזת המט"ש. התחלנו בחודש שעבר בפיילוט חדשני עם הצבת מתקן לנטרול ריחות, בעלות של עשרות אלפי שקלים. במקביל, אנו בעיצומן של עבודות ליליות לניקוי ושטיפה של צינור הולכת השפכים, שאמורות להיטיב אף הן את המצב. כמו כן, אנו מתכננים הקמת קו מקביל במקום הקו הקיים, בעלות של 15 מיליון שקל. במקביל נפרסם 'קול קורא' שבו נזמין חברות להציע פתרונות אלטרנטיביים לבעיית הריח.
"חשוב לחדד, שעמדת התאגיד היא שיש צורך להזיז את המט"ש מהוד השרון ולחברו לשפד"ן. רק זה יהיה הפתרון האופטימלי לבעיית הריחות. אנחנו פועלים בסוגיה מורכבת וקשה זו ונמשיך לפעול עד העברת המט"ש מהוד השרון וסגירתו".
מרשות המים נמסר: "הנושא מצוי באחריות ובטיפול תאגיד מי הוד השרון אשר פועל בנושא ע"י התקנת מכשירים לנטרול ריחות, וקידום פיילוט למדידת אפקטיביות מכשיר להפחתת גז הסולפאט (התורם לריחות) שתוצאותיו צפויות להתקבל בסוף חודש זה. רשות המים בקשר קבוע מול תאגיד המים למעקב הטיפול. האכיפה בנושא הריחות מהמט"ש נעשית ע״י המשרד להגנת הסביבה".