פיברומיאלגיה היא הפרעה כרונית מורכבת ולעתים קרובות לא מובנת ולא מאובחנת בקלות, המשפיעה בעיקר על השרירים, הגידים והרצועות, מה שמוביל לכאב נרחב, עייפות ונקודות שונות בגוף אשר רגישות למגע או בכלל. על פי ההערכות, פיברומיאלגיה משפיעה על כ-2-4% מהאוכלוסייה, כאשר נשים סובלות לרוב יותר מגברים.
איך נאבחן פיברומיאלגיה:
אבחון פיברומיאלגיה יכול להיות קשה ומורכב מאוד בגלל היעדר בדיקות מעבדה הקשורות ישירות לתופעה או מחקרים מובהקים. מדובר בעיקר באבחון קליני סמפטומטי המסתמך על הערכה מקיפה של התופעות וההיסטוריה הרפואית של המטופל. הקריטריונים הנפוצים ביותר לאבחון פיברומיאלגיה הם הקריטריונים המתוקנים לשנת 2016 על ידי הקולג' האמריקאי לראומטולוגיה. קריטריונים אלה כוללים הערכת נוכחות של כאב נרחב במשך שלושה חודשים לפחות והערכת חומרת תסמינים אחרים כגון עייפות, הפרעות שינה וקשיים קוגניטיביים שונים.
כיצד הרפואה המערבית מטפלת בפיברומיאלגיה:
כפי שנאמר, פיברומיאלגיה היא מצב כרוני, והטיפול במחלה מתמקד בעיקר בניסיון הרפואה בשיפור איכות החיים של החולה ובהפחתת כאב ותסמינים נוספים. טיפולים תרופתיים כוללים לרוב תרופות להקלת כאבים, הפחתת דלקת ושיפור השינה. התרופות הנפוצות כוללות משככי כאבים ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), ותרופות נוגדות דיכאון ונוגדי פרכוסים מסוימים שיכולים לעזור בטיפול בכאב ולשיפור איכות השינה.
בנוסף ניתן להעזר ולעיתים מומלץ על ידי הרופאים גם טיפול פזיוטרפי, פעילות גופנית סדירה וטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). פיזיותרפיה שואפת לשפר את כוח השרירים, הגמישות והכושר הכללי, מה שיכול להקל על הכאבים. פעילות גופנית, המותאמת ליכולות האישיות, הוכחה כמשפרת כאב ועייפות בחולי פיברומיאלגיה. CBT מסייע למטופלים להתמודד עם ההיבטים הרגשיים והפסיכולוגיים של כאב כרוני, ומאפשר להם לפתח אסטרטגיות יעילות לטיפול והקלה על הסימפטומים שלהם.
לסיכום הטיפול המערבי, פיברומיאלגיה נותרה מצב מאתגר לאבחון ולטיפול, אך ישנה התקדמות במחקר אשר מציעה תובנות חדשות לגבי המנגנונים הבסיסיים שלה. גישה יותר הוליסטית המשלבת אסטרטגיות תרופתיות ואסטרטגיות לא תרופתיות טומנת בחובה סיכויים להקלה יותר גדולה, אך עדיין לא מובן מקור הבעיה.
טיפול בפיברומיאלגיה על ידי הרפואה הסינית:
הרפואה הסינית מטפלת באדם שיש לו מחלות ולא במחלה שיש לאדם. כמו כן גם במקרה של פיברומיאלגיה, מטפל ברפואה סינית יגש למחלה מנקודת מבט הוליסטית, תוך התחשבות בכל הפאזל המורכב שהאדם מביא עימו. ברפואה הסינית, פיברומיאלגיה עשויה להיות מובנת כהפרעה בזרימת הצ'י והדם, המובילה לכאב ואי נוחות. בעוד שהרפואה הסינית אינה קשורה ישירות למושגים רפואיים מערביים, היא מציעה שיטות אבחון וטיפול ייחודיות משלה.
על קצה המזלג...
מטפל ברפואה סינית יעשה אבחנה מעמיקה ולימוד ומחקר של האדם עצמו, על מנת להבין תחילה מדוע ומתי המחלה התחילה. רק כשיש הבנה על מקור הבעיה ובתוספת של הבנה והיכרות מעמיקה עם האישיות העומדת מול המטפל וכל ההיסטוריה הרפואית והרגשית שלו, ניתן יהיה לא רק להביא להקלה על הסמפטומים, אלה גם לריפוי אמיתי ושורשי.
אבחון על פי הרפואה הסינית כולל התבוננות בסימנים ובסימפטומים של המטופל, אבחון דופק ובדיקת לשון.
ישנם סוגים שונים של סינדרומים שהרפואה הסינית מאבחנת והם:
תקיעות או עימדון של צ'י ודם: דפוס זה מאופיין בכאב, רגישות ונוקשות באזורים מסוימים.
חוסר איזון בין יין ויאנג: אם יש חוסר איזון בין היין (אנרגיה מזינה, מקררת) ליאנג (אנרגיה פעילה ומחממת), המטופל עלול לחוות עייפות, הפרעות שינה ותסמינים אחרים.
סטגנציה או עימדון של צ'י הכבד: מתח ותסכול רגשי בין השאר יכולים להוביל לסטגנציה של צ'י הכבד, ולגרום לכאב ואי נוחות.
חוסר דם: בעיות או מחסורים מסויימים במערכת הדם יכולים להוביל לחסימה ולכאב ולתופעות רבות הקשורות לפיברומיאלגיה.
טיפול ברפואה סינית בפיברומיאלגיה נועד להחזיר את האיזון של צ'י ומחזור הדם, להרמוניה של ין ויאנג ולטפל בכל חוסר איזון בסיסי. המטפל עשוי להציע שילוב של הטיפולים כגון דיקור סיני , צמחי מרפא, איזון תזונתי, תוספי תזונה שונים, תרגילי תנועה שונים שמקורות בפעילות של הטאי צ'י או הצ'י קונג, תרגילי הרפיה ועוד....
זיו אלקלעי
מטפל ברפואה סינית מסורתית ומודרנית
0522203683
- אין האמור בגדר יעוץ רפואי, שצריך להינתן לפי נסיבות כל מקרה ספציפי -
מוגש מטעם: זיו מדיקה
פורסם לראשונה: 12:30, 09.08.23