בחורף שעבר קניתי חבילת צ'ילי חריף שמאוד אהבתי את טעמו. הרי יש אינסוף סוגים והוא היה מיוחד.
קודם כל ייבשתי והנבטתי את הזרעים על מצע של צמר גפן (מהסוג הפשוט שהיה פעם בכל בית), אבל אפשר גם ישר להכניס לאדמה.
קראו גם:
ריבת צ'ילי רצועותריבת צ'ילי רצועות
ריבת צ'ילי רצועות
(צילום פרטי)
כך עברנו יחד את הקורונה והתפתח שיח נאה שליווה אותי כל הקיץ. בימים אלה ממש קצרתי יבול ראשון והקדשתי אותו לנסיונות חדשים, שהניבו רוטב מתוק ושתי ריבות.
הרוטב והריבות מצוינים לתוספות ורטבים, כתוספת לעוף בתנור, לכבד מוקפץ, וגם לפטה כבד. בכלל, לשלושתם יש מקום על השולחן - חובבי החריף ייהנו מאוד, כי זו חריפות שמתחילה במתיקות עוטפת ואז מגיעה הסטירה מהסוג הטוב.
אגב, פלפלים גדלים בקיץ, אבל אם יש פלפל שאהבתם, שמרו וזרעו בתחילת האביב. הוא מאוד קל לגידול ומחזיר אהבה אש.

ריבת צ'ילי

10 פלפל מתוק (גמבה)
5 פלפל חריף אדום
1 בצל סגול גדול, או שניים קטנים
מספר גבעולי טימין לימוני (לא חובה)
4 כפות שמן זית
5 עלי דפנה
מקל קינמון
120 גרם סוכר חום
חצי כוס חומץ בלסמי
מלח
פלפל שחור גרוס
השיח הנדיבהשיח הנדיב
השיח הנדיב
(צילום פרטי)
ההכנה:
שורפים את הפלפלים על אש ואפשר גם בתנור. כשהפלפלים צרובים יפה מכל הצדדים מעבירים לקערה ואוטמים בשקית ניילון לכחצי שעה, מקלפים, מעבירים למעבד מזון וטוחנים גס ב'פולסים' (טחינה גסה ולא ממרח).
מטגנים בסיר שטוח ורחב את הבצל עד שקוף, מוסיפים תוך כדי את עלי הדפנה, הקינמון והטימין ומטגנים יחד כמה דקות, מוסיפים את הסוכר החום ומקרמלים כדקה תוך כדי ערבוב, מוסיפים את הבלסמי ומערבבים יחד, ומוסיפים את תערובת הפלפלים הטחונה גס.
מביאים לרתיחה עדינה וממשיכים על האש הנמוכה ביותר עוד כ־40 דקות עד לקבלת מעין ריבה.
מעבירים לצנצנות זכוכית מעוקרות. התערובת הספיקה לשתי צנצנות ריבה. אפשר להתחיל בקטן ולהכין חצי כמות.

ריבת צ'ילי-רצועות

6 פלפל גמבה אדום, חתוך לרצועות
5-4 פלפל צ'ילי חריף אדום
5 מסמרי ציפורן
4 תרמילי הל
מקל קינמון
3 כוסות סוכר
כוס מים
ההכנה:
מביאים את הסוכר והמים לרתיחה עד כדי המסת הסוכר וקבלת נוזל צלול. מוסיפים את התבלינים ואת רצועות הפלפל, מביאים לרתיחה עדינה וממשיכים על האש הכי נמוכה עוד כשעה עד שמתקבל סירופ סמיך, כל אחד על פי טעמו. אפשר לבדוק בעזרת כף הפוכה או צלחת, לתת לנוזל להתקרר ולהעביר אצבע, אם השביל נשאר חלק הריבה מוכנה.
נותנים לריבה להתקרר ואז מעבירים לצנצנות זכוכית מעוקרות. נשמר זמן רב, אפשר לשמור גם במקרר.
תוספת מיוחדת זו מתאימה להמון דברים, כולל לצד מאזטים ואלכוהול.
רוטב צ'ילירוטב צ'ילי
רוטב צ'ילי
(צילום פרטי)

רוטב צ'ילי מתוק

8 פלפל גמבה מתוק - שטוף, קצוץ, ללא גרעינים
3 פלפל חריף - שטוף, קצוץ, ללא גרעינים
כוס סוכר קנים (אפשר גם סוכר רגיל)
4 כפות מייפל טבעי
4 כפות שמן זית
6-4 שיני שום פרוסות
אצבע ג'ינג'ר קלופה ופרוסה
כפית פלפל שחור גרוס
מספר גבעולי טימין לימוני (לא חובה)
כפית מלח
צ'ילי גרוס לפי הטעם, לחובבי החריף
2 כוסות מים רתוחים
ההכנה:
מטגנים את השום והג'ינג'ר עם שמן הזית, מוסיפים את הפלפלים הקצוצים ומטגנים יחד תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את כל שאר התבלינים (מלבד הצ'ילי הגרוס) וממשיכים לטגן עוד כמה דקות.
מוסיפים את הסוכר ומקרמלים כדקה תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את המים הרותחים, מביאים לרתיחה עדינה, מנמיכים אש וממשיכים על האש הנמוכה ביותר עוד כשעה.
מקררים וטוחנים במעבד ידני בפולסים. מעבירים לצנצנות זכוכית מעוקרות ושומרים במקרר.