בדרך כלל אני לא כותב או מבקר מסעדות, אבל כשאני פוגש משהו שכדאי להאיר אני שמח להמליץ. הפעם בחרתי לספר על מקום חדש באבו־גוש, 'דגי הים', שמשלב מכירת דגים ומסעדה עם קונספט מעניין ובעיניי מנצח ובעיקר מפנק.
פגשתי כמותו באשדוד (וגם עליו המלצתי בעבר), והנה יש אחד כזה גם באזור ירושלים: חנות הדגים שנותנת שירות של טיגון הדגים.
בשישי שעבר נכנסתי למקום עם חלל נקי ומזמין שצבע התכלת שולט בו, וכבר הרגשתי טוב והלב התרחב.
2 צפייה בגלריה
מטגנים ומגישים | צילום: יואב דודקביץ'
מטגנים ומגישים | צילום: יואב דודקביץ'
מטגנים ומגישים | צילום: יואב דודקביץ'
משמאל: בסטה עמוסה בדגים טריים, מימין: מקום לטיגון דגים ופינת סלטים, ובמרכז כמה שולחנות ערוכים ומקושטים במפיות בצבע סגול.
אפשר כמובן לפלט ולפרוס את הדגים במקום, אבל הבונוס הוא ששם מטגנים אותם.
מיד בחרתי במוסר ים גדול, שעבר טיפול, ניקוי ופריסה מסור ביותר ונשלח לטיגון, וחזרתי הביתה עם דג חם. איזה פינוק, הנאה צרופה.
השבוע, לכבוד האירוע הזה, אני מצרף שני מתכונים לרוטב שהולך נהדר עם הדג.
דג ברוטב בצלי שאלוט, שמנת מתוקה ויין
6 בצלי שאלוט או בצל סגול
4 שיני שום פרוסות
10 עגבניות שרי חצויות, אפשר בכמה צבעים
2 ראשי בצל ירוק, חצויים לאורך
חצי חבילת כוסברה, רק העלים
2 כפות חמאה
חצי עד מיכל שמנת מתוקה 250 מ"ל (תלוי כמה כבד אתם רוצים את הרוטב. אני אוהב רוטב פתוח ומרכך אותו)
2 כוסות יין לבן, איזה שאוהבים (עדיפות לחצי יבש או גוורץ)
מעט צ'ילי גרוס (לא חובה)
פלפל שחור גרוס, מלח
מעט שמן לטיגון
ההכנה:
במחבת מטגנים את בצלי השאלוט בחמאה עד למצב שקוף, מוסיפים את שיני השום ומטגנים יחד כמה דקות.
מוסיפים את היין, מביאים לרתיחה ומצמצמים עד לחצי מהכמות. מוסיפים את השמנת המתוקה, הבצל הירוק, עגבניות השרי וחצי מהכוסברה.
מתבלים ומבשלים יחד כעשר דקות על אש קטנה.
יוצקים מעל נתחי הדגים המטוגנים, מקשטים בעלי כוסברה טרייה.
אפשר גם להשתמש ברוטב הזה על דגים אפויים בתנור. תיהנו.
2 צפייה בגלריה
צילום: יואב דודקביץ'
צילום: יואב דודקביץ'
צילום: יואב דודקביץ'
רוטב שומר ולימון כבוש
3 בצלים סגולים, מחולקים לרבעים
2 ראשי שומר פרוסים לאורך לשמיניות (ללא החלקים הקשים אם יש)
4 כפות שמן זית
5 שיני שום כתושות
2 כוסות מים או ציר ירקות
2 כוסות יין לבן
3 פרוסות לימון כבוש
גרידה מלימון אחד
מיץ מחצי לימון
50 גרם חמאה
מלח, פלפל שחור גרוס
חצי כפית כורכום
ההכנה:
במחבת רחבה ושטוחה מחממים את השמן, מוסיפים את השומר והבצל הסגול ומטגנים יחד כחמש דקות עד לקבלת צבע יפה וריכוך עדין.
אפשר גם להוסיף פלפל אדום חריף חתוך לאורך לארבעה. זה מוסיף טעם וצבע.
מוסיפים את הלימון הכבוש ואת המים או ציר הירקות ומבשלים יחד כעשר דקות.
בשלב הזה אפשר להוסיף נתחי דג. אם זה על דג מטוגן אז יוצקים מעל כל נתח, מוסיפים לימון כבוש ושומר ומתגאים בצלחת נהדרת.